navigatiemenu
Onuitputtelijk Rariteitenkabinet
Mevrouw R.

Mevrouw R.

Inzetten, doorgeven & hergebruiken

Mevrouw R. is eigenaar van het Onuitputtelijk Rariteitenkabinet. Dat is haar persoonlijke inspiratiebron en vertrekpunt.

Schrijven en tekenen zijn voor haar de basis van creatief werk. Schrijven en tekenen is observeren. Observeren is haar met de paplepel ingegoten, uit pure fascinatie voor de mensheid.

Mevrouw R. vaart haar eigen koers en zoekt daarbij naar een breder verband. Soms past dit in het tijdsbeeld en soms helemaal niet. Ze stapt ijverig de wijde wereld in om haar creativiteit in te zetten, door te geven en te hergebruiken. Daarbij verkent ze graag haar eigen grenzen.

Zij gelooft dat een brok in de keel, een glimlach, een traan wegpinken, kippenvel, een aha-erlebnis, verbazing, een voorgehouden spiegel en het stelen van harten veel kan opleveren.Mevrouw R.

Opgegroeid tussen verzamelingen ging Mevrouw R. al snel mee op inkoopreisjes langs kringloopwinkels en rommelmarkten. Als tienjarige wist zij al hoe ze moest afdingen. Het geringe zakgeld ging op aan zorgvuldig geselecteerde nostalgische rariteiten, al wist zij die toen nog niet te categoriseren.

Na haar opleiding als interieurvormgever aan de MTS voor Hout- en Meubileringsbedrijven, waar zij een combinatie van ambacht en nieuwe technieken leerde, ging ze aan de slag bij bedrijven als Euretco, IKEA en Bijenkorf. Altijd met een verbinding tussen vormgeving en marketing­communicatie. Wat Mevrouw R. meenam is de belangstelling voor verlangens en behoeften van mensen en vaardigheid in conceptueel denken.

Op de Willem de Kooning Academie raakte zij gefascineerd door de rijkdom van verzamelingen en eenlingen, in materiële en menselijke vorm. Mevrouw R. ontdekte dat kleinschaligheid niets zegt over impact. Dat schrijven en beeldend werk in feite hetzelfde zijn. Dat zij alleen maar naar zichzelf hoeft te luisteren om de mooiste dingen waar te kunnen maken. Ze omarmde het contrast tussen het bedrijfsleven en vrijdenken in de kunst. Omdat nieuwe verbindingen ontstaan als je weet hebt van verschillende werelden.

Sinds 1999 geeft zij les. Eerst op het Nimeto (MBO) en later ook op HKU (HBO) De beste manier om te begrijpen is door het anderen uit te leggen en dat doet zij, onder andere als kennisgebied­­verantwoordelijke bij het allermooiste schoolvak ever: bedenken. Ze houdt zich bezig met onderwijsontwikkeling en schrijft lesmateriaal.
Mevrouw R. koekeloert gretig naar al die collega’s en studenten. Het lijkt een microkosmos maar ik verzeker u, het staat model voor de mensheid.

Foto: Marike van Pagée, bongaloo.nl